Staallood
© Atelier GlassJohs


                                                                                                                    < terug naar Glas in Lood Techniek

Staallood
ziet eruit als gewoon lood, maar heeft een stalen kern in de dwarsbalk van de H, of in de bodem van de U. Het is veel stijver dan gewoon loodprofiel. Het versterkt een werkstuk, wat noodzakelijk is bij formaten vanaf 50 á 60 cm. Gewoon lood zakt uit als het aan het eigen gewicht hangt, omdat het zacht is. De stalen kern voorkomt het uitzakken, mits het op de juiste plaats toegepast wordt: de ophangogen komen recht boven het vertikale staallood van beide zijkanten. Staallood H of U in alle buitenzijden maakt het werkstuk (zeker als het groot is) goed hanteerbaar omdat het stijfheid geeft, en bij toepassing rondom maakt het niet uit waar de ophangogen aangesoldeerd worden. 
Binnen het werkstuk staallood bij voorkeur over de korte kant van rand tot rand toepassen.

Let op: staallood kan niet gesneden worden, dat kost je je loodmes. Je moet het zagen. Bij twijfel of het profiel een staalkern heeft: kijk op de kopse kant, je ziet daar de staalkern, als die er is, door de afwijkende kleur. Staallood kan niet gestrekt worden (zie ook lood strekken).
De kern van staallood is breder (2,2mm) dan die in gewoon lood (1,6mm). Houd daar rekening mee bij het berekenen van het glas.

Staallood is niet buigzaam. Om werkstukken waarin krommingen voorkomen te verstevigen kan er een losse metalen strip in gewoon H-lood ingelegd worden. Deze strips zijn in de gewenste vorm te buigen. Buig de strip zodanig dat er geen spanning in de strip blijft, m.a.w. als je de gebogen strip los op het werkstuk legt, moet deze al de gewenste vorm behouden.

Staallood solderen
De stalen strip in het lood geleidt de warmte makkelijker dan het lood, m.a.w. de warmte wordt sneller afgevoerd. Dit heeft een langere soldeertijd tot gevolg. De bout kan rustig enige tijd op het staallood geplaatst worden.   

klik hier voor het verschijnsel 'uitzakken'


 

< terug naar Glas in Lood Techniek


© Atelier GlassJohs