Glazen Verhalen


Het dagelijkse leven    

 

 © Atelier GlassJohs                                                                    de Glazenier


 

In de loop van de tijd  heeft GlassJohs  voor verschillende opdrachtgevers een drietal paneeltjes voorzien van een koperen lijst en ophangogen. Het lood was  uitgezakt en de kaders getroffen door breuk.
Er bestaan talloze varianten van deze raampjes. In een enkel geval zijn ze ambachtelijk vervaardigd, maar meestal zijn het in serie geproduceerde zeefdrukken voor reclamedoeleinden, of puur voor decoratie.  Afbeeldingen van schepen, gebouwen, ambachten, landschapjes, portretten, familiewapens. Ze zijn populair doordat ze goedkoop zijn,  zeker als ze in een oplage  vervaardigd zijn, terwijl ze ogen als een 'echt' gebrandschilderd raam. Niettemin zijn er binnen het genre fraaie voorbeelden. Dan zien we unieke kunstwerkjes, zoals 'Athene' en 'Demeter', (afbeeldingen onderaan), ambachtelijk gebrandschilderd en in lood gezet in Atelier Aquino te Wolvega, door Bea Koning. Zo kan het ook!

De gebruikelijke procedure is dat voor een origineel de kleurvlakken aan de ene zijde worden aangebracht, aan de andere zijde wordt de tekening aangebracht, met zwarte pen of in krastechniek. Vervolgens worden ze in serie gereproduceerd in zeefdruk. Dit levert illustratieve kunstwerkjes op, die in de authentieke gevallen ambachtelijke vaardigheid vergen. Een hoogtepunt in het genre vormt het werk van Gerard Swaenepoel, hij produceerde gedetailleerde taferelen.  Onderwerpen verschijnen vaak in allerlei varianten, zie bijvoorbeeld de drie 'Boeckdrukkers' hieronder. De makers hebben wel erg fantasieloos naar elkaars werk gekeken,  Het charmante hoogtepunt (ook van kitsch) staat hierboven: de Glazenier, waarvan ook hier alleen de omlijsting ambachtelijk handwerk is, recentelijk vervaardigd door Atelier het Elfenmeer (Groenlo). Aandoenlijk, maar authentiek is het herdenkingspaneeltje 'Wel gebogen, Niet gebroken', zie onderaan. Klik de foto's voor vergroting.
Zie ook op deze site de aparte pagina's van de Electriciën en de Sint Willibrordus

de Sint Willibrordus buiten-de-veste, Amsterdam

de Electriciën

de Doedelzakspeler

'Berglandschap met Watermolen'

de Apotheker

de Blaesbalckemaker

de Bloemenverkoopster

de Glas in Loodzetter

de Kleermaker

de Schaapherder

de Schoenmaaker

de Timmerman

Oldenhove, Leeuwarden

de Waag, Leeuwarden

het Dagelijks Brood

de Backer

Portret Adellijke Dame

 het Dankoffer

Quiriniusmünster, Neuss (D)

Haus Coull, Straelen (D)

Kasteel Hoensbroek

de Jacht

de Hooioogst

de Distillateur

de Drucker

de Boeckdrukker

de Boeckdrucker

de Boerenbruiloft, naar Pieter Brueghel (Gerard Swaenepoel)

de Herberg, naar Jan Steen

Kinderspelen, naar Pieter Brueghel, (Gerard Swaenepoel)

de Griekse godin Athene
Atelier Aquino, Bea Koning

Demeter
Atelier Aquino, Bea Koning

Herdenkingspaneel
'Wel gebogen Niet gebroken'